Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vycházka 19.3.2016

brezen.jpg

V sobotu 19. 3. 2016 jsme uskutečnili plánovanou vycházku lužním lesem z Poděbrad do Libice nad Cidlinou.

Cestou jsme se dozvěděli o zajímavostech na trase, se kterými nás seznámil velmi fundovaným výkladem Zdeněk Kučera. Jednalo se o historii povodní, slunečních hodinách, staré poděbradské vodárny a vzniku slepých ramen Labe.

Z hub jsme nalezli pouze ty, které rostou na dřevě a způsobují různé druhy hnilob, např. troudnatec kopytovitý, březovník obecný, různé druhy outkovek, apod., zkrátka choroše, které rostou po celé roky na kmenech nebo větvích, dokud je nerozloží. Našli jsme ale také pro nás zajímavější houby jako bolcovitku ucho Jidášovo, kržatku zimní, křehutky a trosky vzácného houžovce vlčího (Lentinellus vulpinus), který je zapsán v Červeném seznamu hub ČR pod zkratkou DD (druh, o němž jsou nedostatečné údaje pro malý výskyt).

Navštívili jsme také záchrannou stanici Huslík pro zraněné divoké živočichy, kde nás Vendulka Marianová vyfotila (viz foto).

Naší závěrečnou akcí byla Pamětní síň Slavníkovců v Libici nad Cidlinou.

Následně jsme se občerstvili v libické restauraci Na Růžku a dohodli, že v dubnu uskutečníme opět další vycházku, kdy už by mohly růst jarní houby.

Jiří Merta, Daniel Kvasnička

 

Náhledy fotografií ze složky 4/ 19.3.2016 vycházka Poděbrady-Libice