Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vycházka 18.6.2016 Báňský les

Vycházky se zúčastnilo 19 osob, převážně členů Spolku, rodinných příslušníků, zájemců o členství i dalších. Většina do Dlouhopolska dorazila autobusem, část po vlastní ose a autem. V Báňském a Hradčanském lese jsme se kupodivu - navzdory tomu, že tiskem proběhla zpráva "ROSTOU" a lesy jsou tím pádem v obležení - pohybovali prakticky sami. Dařilo se nalézat, takže jsme se rozhodli projít tuto lokalitu důkladně a vypustit z programu trasu z Dlouhopolska do Městce která vede z části po silnici a zčásti houbařsky nepříliš atraktivním lesem.

Bohužel vlhkost v lese byla tak vysoká, že část nálezů (zejména hřiba žlutomasého) byla znehodnocena plísní. Přesto se podařilo nalézat hřib dubový, již zmíněný hřib žlutomasý, kozák habrový, hřib hnědý, klouzek sličný, lišku bledou, muchomůrku růžovku a několik druhů holubinek jak ukazují fotografie v galerii.

160618_13.jpgV úterý, při předběžném průzkumu trasy se podařilo nalézt  také vzácnou muchomůrku stroupkatou (Amanita ceciliae) někdy též označovanou jako muchomůrka šupinatá, druh zařazený v Červeném seznamu v kategorii EN (ohrožený). Přestože v úterý bylo nalezeno několik mladých exemplářů, jak ukazuje fotografie, v sobotu se již opakovaný nález nezdařil. Nebyl nalezen ani žádný z vzácnějších barevných hřibů, které se na této lokalitě vyskytují (zejména hřib satan). Přesto, vzhledem na množství nalezených hub a pěkné počasí, obecně panovala spokojenost.

 

Náhledy fotografií ze složky 7/ Vycházka Báňský les 18.6.2015