Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schůzka 25.9.2018

25. 9. 2018

   V úterý 25.září 2018 od 17:00 jsme se sešli na dalším setkání našeho houbařského spolku. Určili jsme tyto přenesené houby - klouzek nádherný, pstřeň dubový, různé druhy penízovek a helmovek blíže neurčených, choroš šupinatý, opěnka měnlivá, ryzec šupinový, třepenitka svazčitá, cihlová, maková, václavka smrková, penízovka širokolupenná, lištička pomerančová, lakovka ametystová a vzácný slizák švýcarský. Hub k určení bylo celkem málo, přešli jsme proto na přednášku Jana Schneidera:

Naše ryzce

   Jan Schneider, který studuje ryzce od r.2009, nám vyysvětlil, že ryzce patří do řádu holubinkotvarých, čeledi holubinkovitých. Stavbu plodnice mají z kulovitých buněk. Po poranění z nich teče různobarevné mléko různé konzistence, od vodového po husté, které se oxidací může měnit. Na obrázcích nám ukazoval běžné i vzácné druhy, řekl nám, že u nás je kolem 80 druhů ryzců, po Evropě asi 130. Nejvíce jedovatý je ryzec šeredný, chutný ryzec smrkový nebo borový, ze kterých teče oranžové mléko a nejchutnější potom ryzec syrovinka. Na závěr lactarius_indigo.jpgpromítl jeden z nejkrásnějších ryzců, který u nás zatím neroste, ryzec indigový (viz foto). D

   Přednáška byla velice zajímavá. V ůvodu nám přednášející řekl, že pokud budeme mít v průběhu jeho výkladu jakýkoliv dotaz nebo doplnění, rád nám zodpoví nebo poslechne, což se několikrát stalo.

   Výbornou přednášku jsme na konci odměnili velkým potleskem. K disposici bylo také zapůjčení mykologické literatury, kterou přinesl Jiří Merta.  Rozešli jsme se po 19 hodině.

Daniel Kvasnička