Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schůzka 25.6.2019

V úterý 25. června 2019 od 17 00 hodin jsme se sešli na dalším setkání našeho houbařského spolku.
K určení bylo doneseno několik hub, z jedlých např. hřib plstnatý, hřib přívěskatý (vzácný), muchomůrky růžovka, šedivka, pošvatá, holubinka černající, chromová, namodralá, olivová, slizečka ocasatá, hnojník inkoustový (pozor na alkohol – antabusový efekt) a vzácná bedla Bresadolova. Z jedovatých třepenitka svazčitá, penízovka vřetenonohá. Z tvrdohub potom outkovka rumělková a velice vzácný a léčivý rezavec šikmý (čaga).

            Jako další bod byla slibovaná přednáška Jaroslava Malého – Jedovaté houby. Jarda vyjmenoval všechny naše nejjedovatější, až smrtelně jedovaté houby podle doby růstu, vyjmenoval makroskopické rozdíly, příznaky a názvy otravy a u některých prevenci proti této otravě.
           Uvedl, že nejnebezpečnější je zákeřná houba, pavučinec z okruhu pavučince plyšového, kdy na otravu člověk přichází někdy až po čtrnácti dnech i déle, kdy už ani neví, že nějaké houby jedl. V tu dobu jsou již odumřelé ledviny a pokud osoba přežije, čeká ji dialýza do konce života.

            Nejjedovatější houba na světě je muchomůrka zelená, včetně všech jejích forem. Obsahuje velké množství různých smrtelných jedů, z nichž nejjedovatější jsou amatoxiny a falotoxiny. Působí na všechny savce, kromě králíka.

muchomurka_zelena.jpg závojenka olovová
Muchomůrka zelená, zde není vidět prstenec ani kalich, ten je v zemi a listí. Proto je doporučeno vydloubnout jakoukoliv houbu až na konci třeně, potom bude případný kalich vidět. Závojenka olovová, silně jedovatá houba, kterou si neznalí pletou s čirůvkou májovkou, především příjemnou moučnou vůní. Rozdíl je však zřetelný v lupenech – z. olovová má středně husté do žluta až růžova zabarvené lupeny, č. májovka má lupeny velice husté (skoro jako listy zavřené knihy) a bělavé.

Přednáška byla velice poučná i zajímavá a po skončení byla odměněna velikým potleskem.

K dispozici bylo také zapůjčení mykologické literatury.

                                                                                                                                      Daniel Kvasnička

 
 

Náhledy fotografií ze složky Schůzka 25.6.2019