Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schůzka 24.4.2018

V úterý 24. dubna 2018 od 17 00 hodin jsme se sešli na dalším setkání našeho houbařského spolku. Bylo přineseno pár hub – kačenka česká, smrž pražský, štítovka jelení a jedna malá májovka. Řekli jsme si o nich znovu to podstatné, hlavně pro nové členy a přešli jsme k přednášce JUDr. Aleše Víta (člena výkonného výboru ČMS):

TOP 20 jedlých hub
Aleš Vít ji pojal velice zajímavou formou, a to pomocí kodexů jedlých tržních hub od 1905 do roku 2010, kdy bylo devět nařízení, v pozdější době i zákonem, ten z r. 2010 platí dodnes. Zmínil také úplně první psanou zmínku ze 13. října 1819, kdy byl dvorním kancléřem vydán dekret č. 19773, kterým byl zakázán prodej hub škodlivých, neznámých, rozkrájených a oloupaných (v důsledku čehož není možné tyto houby určit), dále hub shnilých, v oleji nebo soli naložených a nakonec i „špiček a holubinek“.
Srovnával zastoupení jednotlivých hub ve všech kodexech, tedy kdy se houba objevila pouze jednou, dvakrát atd., a při posledním devětkrát. Tyto houby jsou stálice a zároveň chuťově nejlepší houby. Namátkou vzpomenu na hřib dubový, smrkový, borový (který už ale pro svou vzácnost na dalším kodexu nebude), hnědý, klouzek strakoš, kozáky a křemenáče, bedlu vysokou i červenající (v poslední době k jídlu nedoporučovanou), ale také, k našemu podivu, špičku obecnou.
V celém kontextu kodexů byly některé houby přeřazeny z jedlých na jedovaté (např. čechratka podvinutá), na vzácné a zákonem chráněné (muchomůrka císařská, hřib královský). Některé houby během této doby u nás úplně vymizely.
Zajímavou přednášku jsme na konci odměnili velkým potleskem.
Rozešli jsme se po 19 hodině.
Daniel Kvasnička