Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schůzka 24.10.2017

24. 10. 2017

logo_spolku.jpgV úterý 24.10.2017 jsme se sešli na další pravidelné schůzce Spolku, opět v 17:00 v budově Pentagonu. Přítomno bylo 22 členů, program standartní, tj. určování přinesených hub, přednáška a diskuse. Pro tuto schůzi byl přednášejícím člen výboru České mykologické společnosti JUDr. Aleš Vít, takže přednáška měla charakter mykologicko - kulinářský.

 O tom, že stále ještě "rostou" svědčí fakt, že k demonstraci a určování se sešly exempláře celkem 41 druhů hub - hřibovité, holubinky, ryzce, žampiony, bedly, strmělky, pavučince a další - jedlé, nejedlé i jedovaté. Až do úrovně druhu jich bylo určeno celkem 37, ostatní byly určeny pouze do úrovně rodu ( převážně pavučince ). Při demonstraci Aleš akcentoval charakteristické rozlišovací znaky vzájemně podobných jedlých a nejedlých druhů - rozdíly mezi jedlou bedlou červenající a podezřelou bedlou zahradní a charakteristické znaky nejedlé pečárky zápašné či jedovatých bílých strmělek.

Vlastní přednáška byla zaměřena na růst jedlých hub kalendářně  od časného jara do pozdního podzimu, doplněno (jak je pro přednášejícího charakteristické) o možnosti jejich kuchyňského využití včetně netradičních receptů. Poučný byl rovněž přehled možností uchování hub od přímého zamražení ( a jak se vyhnout jejich vůni v mrazáku ) až po výrobu houbového prášku.

Příští setkání se uskuteční v úterý  21.11.2017, opět v budově Pentagomu od 17:00

JC

 

Náhledy fotografií ze složky Schůzka 24.10.2017