Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schůzka 23.10.2018

   V úterý 23.10.2018 od 17:00 hodin jsme se sešli na dalším setkání našeho houbařského spolku. Určili jsme jedinou houbu - šupinovku zhoubnou (Hemipholiota populnea), která nejvíce roste ze středu letokruhů starého nebo pokáceného topolu.

   Těšili jsme se tedy na přednášku  Aleše Víta, člena užšího výboru ČMS

Houby v historii člověka, jejich tržní význam

a kulinářské využití

   Počátek sběru hub spadá už před dobu 50.000 př.n.l. u člověka vzpřímeného (Homo erectus), kteří se rozdělovali na lovce a sběrače. Právě sběrači přinášeli houby jak jedlé, tak jedovaté. Samozřejmě tím zapříčinili spoustu smrtelných otrav, ale zároveň začali poznávat houby, které byly jedlé. Krátce se Aleš Vít věnoval starému Řecku a Římu, kdy byly jedlé houby víceméně poznávány a podávány (oblíbená muchomůrka císařka (Amanita caesarea) ).

   Pan Aleš Vít navštívil také mnoho knihoven a sháněl nejstarší zápisky o houbách a prodeji hub u nás. Promítl nám několik obrázků tržišť, a to už od 16.století, kde se houby prodávají, bez žádného kodexu jedlých hub. Samozřejmě houby prodávané na tomto tržišti byly "bez záruky". Jeden obr, - plakát, jaké houby se mohou prodávat. Jsou tu mezi jedovatými zmíněny holubinky, o kterých dnes víme, že prakticky žádná není jedovatá.

   V 17.stol vyhlaska.jpg začali botanici houby studovat a vydávat obrazce jedlých i jedovatých hub. Pro kontrolu prodávajících byl na tržišti znalec a ten rozhodoval. Nakonec toto vyústilo v různé tržní kodexy, tedy které houby se mohou prodávat. Poslední náš platný kodex je z r.2010.

   Nakonec se nám Aleš Vít představil jako kuchař a na fotkách nám ukázal různé pokrmy z hub, včetně receptů.

   Přednáška byla velice zajímavá a i po ní chodili naši členové k přednášejícímu pro různé rady a pokyny ohledně kulinářské přípravy hub. Výbornou přednášku jsme na konci odměnili velkým potleskem. K disposici bylo také zapůjčení mykologické literatury kterou přinesl Jiří Merta.

Daniel Kvasnička