Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schůzka 20.2.2018

20. 2. 2018

img_1211.jpg  V úterý 20.února 2018 v 17:00 jsme se sešli na dalším setkání našeho houbařského spolku. Program byl, jako každou naši schůzku, určení donesených hub, přednáška a diskuse. J.Merta poskytl k nahlédnutí různé druhy houbových atlasů.

Byly doneseny pouze dva druhy vřeckovýtrusných hub - krásně červený ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca) , baňkovitá houba kališníkimg_1218.jpg běločerný (Helvella leucomelaena) a volně v přírodě vypěstovaná penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)..

Schůzi kráte zahájil D.Kvasnička, přivítal nás na další schůzce s programem "Pavel Adam a jeho pěstování penízovky sametonohé v přírodě", přivítal naši přednášející Terezu Tejklovou, členku výboru ČMS a mykologickou pracovnici Východočeského muzea Hradec Králové, s tématem "Pavučince známé i neznámé" 

Pavel Adam v několika větách sdělil, že tuto penízovku si můžee vypěstovat sami, když ji na pár dní položíme čerstvou do vody a touto vodou polijeme kůru vhodné dřeviny. Za zajímavý nápad sklidil potlesk.

img_1221.jpgNásledovala hlavní přednáška Terezy Tejklové o pavučincích. V Čechách je jich asi 400 - 500 druhů, na světě přes 2500 druhů a pořád se objevují další. Na spolehlivé určení většiny z nich už nestačí makroskopické ohledání, včetně reakce na KOH, ani mikroskop, ale analýza řetězcce DNA. Provedla nás fotografiemi různých sekcí pavučinců, od nejmenších po největší, upozornila nás na některé chráněné pavučince, které rostou i u nás  na poděbradsku.  Jejich jedlost rozdělila na tři druhy - jedlé, hořké a jedovaté. Zároveň s tímto nám doporučila pavučince k jídlu vůbec nesbírat, protože většina druhů je velmi podobná a mohli bychom se otrávit. Přednáška byla velmi zajímavá a na konci byla odměněna velkým potleskem.

V diskusi se zeptal Pavel Benda na změnu latinského názvu jedlé a hojně sbírané sluky svraskalé. Bylo mu vysvětleno, že starý latinský byl taxonomicky špatný. Rozešli jsme se před 19. hodinou.

Daniel Kvasnička

 

Náhledy fotografií ze složky Schůzka 20.2.2018