Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muchomůrka drsná vs. muchomůrka růžovka

11. 6. 2016

Muchomůrka drsná (Amanita franchetii) vs. muchomůrka růžovka (Amanita rubescens).

                Houbařská sezóna se začíná probouzet, zřejmě díky teplému počasí a v posledních týdnech i častějšího deště, začínají růst houby, které normálně rostou až za měsíc nebo i déle.

                Chtěl bych vás, vzhledem k mému včerejšímu nálezu, seznámit s houbou velmi zřídka rostoucí a zařazenou na Červeném seznamu hub ČR jako EN (endangered) - ohrožený druh, kterou u nás občas nacházím. Jedná se o muchomůrku drsnou, sice podle posledních výzkumů v kuchyni neškodnou, ale podle většiny atlasů i údajů na internetu jedovatou. A protože se jí nejvíce podobá ve své žluté formě muchomůrka růžovka (masák), ukážeme si na obou, mladých i starých, hlavní makroskopické rozdíly.

dan_160610-1.jpg

U mladých je to především rozdíl v barvě báze třeně. U m. drsné se vyskytují kanárkově žluté ostny a u m. růžovky prostupuje bělavým povrchem narůžovělá barva. Třeň potom pokračuje u první občasnou žlutavou, oproti u druhé bělavou až bílou barvou. Na konci podvinutého klobouku jsou u první žluté bradavky, u druhé potom bílé.

dan_160610-2.jpg

U starých je rozdíl již nápadnější. M. drsná má bázi třeně občas i narůžovělou, ale stále zde vidíme, byť seschlé, ostny v několika řadách. Třeň má již do špinavě žluta. Bradavky na hnědém klobouku jsou široké, bílé až žlutobílé.
U m. růžovky je prakticky vše růžové, klobouk někdy růžovohnědý.

                Pokud najdete m. drsnou, vyfoťte ji, zapamatujte si místo a nahlaste ČMS nebo mně.

                                                                   Daniel Kvasnička                            
                                                                   kvasnicka.daniel@gmail.com     

 

Poznámka webmasterakliknutím na obrázek se vám otevře  v novém okně v původní velikosti 920x638 pixelů